Min naturliga skrubb + hudvårdsrutin

Jag försöker att hålla mitt badrumsskåp så veganskt och cruelty free som möjligt, men en produkt som gör så pass mycket under för ansiktet så att jag inte kan släppa den är honung. Med sina antibakteriella och läkande egenskaper är det perfekt för smutsig och finnig hy. Jag ska dela med mig av ett recept på en superb ansiktsskrubb som är en modifierad version av denna.
 
Jag använder inga exakta mått, men på ett ungefär så blandar jag ihop dessa ingredienser:
1 dl mandelmjöl
Knappt 1 dl honung (snarare 0,9 dl)
2 msk mandelolja
1/2 tsk kanel

Blanda som sagt ingredienserna i en skål eller direkt ner i den burk du ska förvara skrubben i. För en fastare och lite rivigare skrubb kan du ha i lite mer mandelmjöl. Man kan egentligen modifiera både mjölet och honungen hur man vill, det kommer inte göra skrubben sämre. Jag skulle vara försiktigare med mandeloljan, just så att skrubben inte blir för oljig.
 
Väl framför badrumsspegeln så blöter jag först ansiktet med lite varmt vatten. Sen tar jag lite av skrubben (en nypa liksom) och börjar bara skrubba. Ibland låter jag skrubben ligga kvar lite på ansiktet så att huden verkligen får suga i sig alla härliga nyttiga ämnen. Sen tvättar jag av det noga med varmt vatten. Var extra noga med ögonbryn och hårfästet, det är inte kul att hitta intorkad honung där sen haha!

Så varför just dessa ingredienser tillsammans med honungen? Mandelmjöl är en bra bas för en skrubb, då den är väldigt mild. Socker och salt som också kan användas för skrubb tycker jag gör sig bättre för kroppsskrubbar, då ansiktet kan vara lite känsligare. Mandelolja är mjukgörande och vårdande för ansiktet, det sägs även förebygga rynkor om det är något man bryr sig om. Kanel har som honung även det antibakteriella egenskaper och har just därför använts i flera århundraden i bland annat Asien.
 
Då min hudvårsrutin bara har två steg till så visar jag resten med! Jag brukar sen använda en ansiktstoner, just nu har jag en från Änglamark som jag har hällt i en liten sprayflaska för lättare applicering. Så mycket lättare att spreja den på en bomulsrondell istället för att dränka den i toner från den vanliga flaskan, ett hett tips.
 
Sen på med återfuktning. Jag älskar den här ansiktskrämen från Lush., den är perfekt nu på hösten.

Och det var det! Skrubben är så pass mild så den går att använda varje dag. Den funkar även jättebra som kroppsskrubb. Den håller sig fräsch i flera månader om du förvarar den rätt (i badrumsskåpet tex.) Börjar den mögla, som den kan göra av för fuktig förvaring, så är det släng som gäller. Skrubba på nu! Kommentarer

Kom ihåg


Trackback