Jag är högkänslig

En ny kategori här på bloggen har jag döpt till "jag är" där jag ska berätta om olika persondrag och liknande som tillhör min identitet, vissa vanliga, andra lite mer udda. 

Det var inte mer än två år sen som jag hörde talas om vad högkänslighet är. Jag snubblade över boken "Drunkna inte i dina känslor" på Storytel och började lyssna lite smått. Men gud, de beskriver ju mitt liv? Finns det ett namn för detta? Jag trodde det bara var ångest, att jag är lättretlig. Men HSP, highly sensitive person, är faktiskt ett välkänt begrepp.

Vad är då högkänslighet? Enligt högkänslighet.se (bra hemsida, kolla in den!) så är det är ett medfött personlighetsdrag som finns hos 15-20 procent av jordens befolkning. Högkänsliga personer föds med ett nervsystem som är känsligare än hos genomsnittet och en hjärna som fungerar lite annorlunda än hos andra människor. 

Jag kommer tydligt ihåg hur jag redan som liten kände att jag lätt tog illa vid mig av saker och ting, som andra kanske inte alls reagerade på. Jag överanalyserar lätt och har ofta trott att jag tänker fel när jag helt enkelt bara tänker annorlunda i vissa situationer.
Vilka symtom det har är lite olika från person till person, hur jag själv märker att jag är högkänsllig är att jag har väldigt nära till alla känslor. När jag är glad är jag oftast väldigt glad, när jag är ledsen blir jag helt förstörd. Jag gråter väldigt lätt, både av sorg och lycka. Blir lätt berörd av saker och ting, som musik och film. Jag kan ha väldigt svårt för intryck som jag inte kan kontrollera, som folkmassor, höga ljud osv. 

Ett av mina största problem jag själv har som högkänslig är att jag har svårt att skaffa vänner. Om jag fattar tycke för en person och känner att "hen vill jag bli vän med" så kanske jag berättar lite för personliga grejer och öppnar upp mig lite väl tidigt i relationen, för att jag så fort kan känna att jag kan lita på personen. Jag har förlorat många på grund av detta, tror jag iallafall. Jag är liksom inte intresserad av att ha halvbra kompisar utan vill ha starkare relationer än så. Därför skippar jag gärna torrprat och vill hellre prata om vettiga saker. Det krockar lite med att många jag vill bygga upp relationer successivt, som ju är det vanliga. 

Men jag försöker se det positiva i att jag är högkänslig. Jag är så glad över att lätt kunna bli berörd av saker, att jag kan känna stark kärlek, starka känslor. Högkänsligheten gör att jag vill att både jag och personerna omkring mig ska må bra, vilket gör mig till omtänksam. Jag lägger märke till sånt som andra ofta missar och är kreativt lagd. Så jag tänker aldrig de negativa sakerna av högkänslighet ta över de som är så otroligt positiva! 

Här är en låt och musikvideo som får mig att känna mycket.
Jag blir så berörd av både musiken och det visuella. Wow!Kommentarer

Att du liksom hoppade in i det personliga och djupa på en gång när vi började prata tycker jag var otroligt skönt, för torrprat kan bli så...torrt. Tror att vår vänskap började bra på grund av detta <3


Kom ihåg


Trackback